Nieuws

Hoe bij te blijven op het terrein van het NT

Hoe bij te blijven op het terrein van het NT

Vereniging voor Theologie, 12 mei 2020

Na mijn presentatie over het vakgebied Nieuwe Testament van vanavond kreeg ik de terechte vraag: hoe kun je nu als dominee bijblijven in het exegetische bedrijf? Ik denk dat het goed is dat ik de tips die ik daarover heb gegeven nu even op papier zet, zodat iedereen die dat wil daarvan kan profiteren.

Vooropgesteld: de wetenschap is dermate gespecialiseerd geraakt dat het voor een full-time prof al moeilijk is om zicht te houden op alle publicaties. Ik scan daartoe maandelijks de nieuw uitgekomen nummers van journals, kijk iedere twee weken de Review of Biblical Literature van SBL (Society of Biblical Literature) door en probeer bij te blijven door iedere dag te lezen in een boek dat ik niet nodig heb. Dat lukt niet altijd, omdat dat al gauw een uur per dag kost, maar het is wel van belang. Dan een aantal concrete tips.

 

1. Gebruik bijbelsoftware

Er zijn drie grote providers van bijbelsoftware die alle drie flexibele pakketten aanbieden waar je als consument precies kunt kiezen wat je wilt gebruiken. Ik maak gebruik van twee van de drie: OliveTree en Accordance. De derde is absoluut ook van hoge kwaliteit: Logos. Voor wie niet dagelijks Hebreeuws, Grieks of Latijn leest: je kunt de teksten ook in tagged form kopen en parallel lezen aan een vertaling. Klik op de vorm die je niet kunt thuisbrengen en je krijgt de determinatie en betekenis in beeld. Reuze handig. Al de te kiezen pakketten zijn uit te breiden met individuele modules, al naar gelang je wilt. Voor wie nog het intussen failliete BibleWorks gebruikt heeft Accordance een overstap module. Kan handig zijn.

 

2. Gebruik internet

Voor NT is een hele handige startpagina gemaakt door Mark Goodacre, Duke University. Dit is de pagina New Testament Gateway. Klik op de link en geniet van het vele moois dat deze pagina biedt. Goodacre maakt een overzicht per onderdeel van het vakgebied NT en differentieert ook naar media.

 

3. Kijk naar YouTube

De meest toegankelijke manier waarop je informatie kunt verwerven is wel via YouTube en podcasts. Op YouTube staat veel interessant materiaal uit met name de Verenigde Staten. Zo staat de volledige collegeserie Inleiding Nieuwe Testament van Dale Martin (Yale) erop, maar ook tal van lezingen van Bart Ehrman, Craig Evans, N.T. Wright en Craig Koester (en vele andere nieuwtestamentici). Interessant is bijvoorbeeld een debat tussen Bart Ehrman (agnost) en Craig Evans (evangelical). Zoek even door en je vindt nog veel meer goed materiaal.

 

4. Luister naar podcasts

De podcast is hét nieuwe medium. Je bepaalt waar en wanneer je naar een programma luistert en op het terrein van het Nieuwe Testament is er een mooi aanbod. De eerder genoemde cursus van Dale Martin staat ook als podcast online, maar ook hier is er veel meer. Daniel Wallace (staat ook op YouTube!) heeft in Dallas, TX, het Center for the Study of New Testament Manuscripts. De podcasts die ze vanuit dit centrum maken zijn wat technischer, maar wel zeer de moeite waard. De New Testament Review biedt besprekingen van de belangrijkste publicaties uit de geschiedenis van het vak en de eveneens eerder genoemde Mark Goodacre verzorgt de NT Pod. Ook zeer de moeite waard.

 

5. Tenslotte

In Nederland is er nog altijd het onvolprezen tijdschrift Schrift. Ik zit in de redactie en prijs het graag aan: we verzorgen vier nummers per jaar, telkens over een thema, een boek of een persoon uit de Bijbel. Een tijdschrift als dit heeft het moeilijk in Nederland, maar toch lukt het nog altijd om een soort glossy (klein formaat, maar wel full color!) uit te brengen en de kwaliteit van de artikelen is hoog. Gericht op een publiek van geïnteresseerde lezers van de Bijbel en predikanten, pastores, pastoors enz. Van harte aanbevolen, bijvoorbeeld voor een proefabonnement.

Veel plezier bij deze ontdekkingsreis!

 

Bert Jan Lietaert Peerbolte

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen