Conferentie 2024: Theologie van de Catastrofe

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Organisator
Bestuur 2023-2024
Datum en tijd
4 jan. 2024 10:00 - 5 jan. 2024 20:30
Locatie
Plompetorengracht 3, Utrecht

Conferentie 2024: Theologie van de Catastrofe

Let op: de inschrijvingen voor het diner op vrijdagavond zijn gesloten; u kunt nog wel overdag bij de conferentie zijn. 

VVTh-conferentie: Theologie van de catastrofe. Wat hebben theologen te zeggen in een wereld in crisis? 

Gezien de toestand in de wereld zal het niemand verbazen dat theologen willen nadenken over een theologie van de catastrofe. Wat betreft een groene, ecologische theologie zijn in de afgelopen decennia al grote stappen gemaakt. Maar wat als dat niet helpt en de wereld afstevent op een doemscenario wat het klimaat betreft? Heeft de theologie dan nog een woord in die omstandigheden? Of neem het sociaaleconomisch ongenoegen, zowel mondiaal als nationaal. Welke antwoorden kan de theologie geven op het moment dat hoor en wederhoor onmogelijk gemaakt worden door een uit de hand gelopen polarisatie? Kunnen we als Augustinus op de puinhopen van Rome theologie bedrijven?

Dat zijn de vragen die we aan de orde willen laten komen op onze komende conferentie. Er zijn drie hoofdlezingen door sprekers vanuit verschillende disciplines: dr. Jan Jorrit Hasselaar, theoloog en Econoom (VU), bijbelwetenschapper dr. Suzan Sierksma-Agteres (PThU) en systematisch theoloog prof. dr. Jacques Haers SJ (KU Leuven). 

Algemeen
Data: donderdag 4 en vrijdag 5 januari 
Locatie: Theologische Universiteit Utrecht, Plompetorengracht 3, 3512 CA Utrecht.
Prijsopbouw: de verschillende tickets zijn te zien als u op de knop 'Tickets kopen' linksboven op deze pagina klikt.

Het programma voor de conferentie vindt u hier: programma - eindversie

Hier vindt u het document voor de Miskotte sessie

Hoofdlezingen
04-01 dr. Jan Jorrit Hasselaar: Klimaatverandering als belofte?

Dr. Jan Jorrit Hasselaar is theoloog en econoom en is directeur van het Amsterdam Centre for Religion and Sustainable Development aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij publiceerde vorig jaar Climate Change, Radical Uncertainty and Hope. Theology and Economics in Coversation.

Radicale onzekerheid is terug van weggeweest. We focussen ons op radicale onzekerheid in de context van klimaatverandering. Is er een weg voorbij optimisme en pessimisme?  Het werk van de Britse intellectueel en opperrabbijn Jonathan Sacks daagt uit tot een hoopvol alternatief met als sleutel een publieke sabbat. Concrete casestudies uit Kaapstad en Amsterdam worden ingebracht.  

05-01 dr. Suzan Sierksma-Agteres: "De tijd is nabij!": de toe-eigening van de toekomst in Bijbelse crisisperiodes
Dr. Suzan Sierksma-Agteres is Universitair docent Nieuwe Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit en auteur van Paul and the Philosophers’ Faith: Discourses of PIstis in the Graeco-Roman World (Brill: 2024).

Twee catastrofale gebeurtenissen/teksten vragen de aandacht: Antiochus’ ‘gruwel’ en Rome’s imperialistische overheersing, met de Makkabeeën-boeken (in 1 Mak 2:49 spreekt Mattathias bijv. over de ‘tijd van de catastrophê’ die eraan komt) en Openbaring als getuige van literaire maar tegelijk ook ‘politieke’ tegenbewegingen. Een mespuntje Paulus, de Babylonische ballingschap en bijv. Daniël of enkele psalmen maken het palet compleet. De nadruk zal niet liggen op een soort individueel-psychologisch ‘hoe op een bijbelse manier veerkrachtig om te gaan met een crisis’, maar we focussen op groepen die in woord en daad in verzet komen.

Prof. dr. Jacques Haers SJ: Toerusten tot hoopvolle theologie: samen een duurzame toekomst onderscheiden
Prof. dr. Jacques Haers SJ is emeritus professor aan de KU Leuven en een Jezuïet. Zijn onderzoek betreft contextuele theologie en bevrijdingstheologie in een wereldwijde context, met o.a. de nadruk op globalisatie, geweld en vrede en klimaatuitdagingen.

In verwarrende tijden zoeken we naar tekenen van de tijd die ons inzicht en hoop aanreiken. Het woord “toe-rust-en” kan ons helpen om het visioen van een duurzame toekomst te beluisteren dat ons toelaat om samen hoopvol in het hier en nu te handelen. De narratieve structuur van Bijbelse verhalen, de kracht van spirituele tradities, en inzichten uit verschillende wetenschappelijke perspectieven, vormen een godsgeschenk en roepen ons op tot creatieve sterkte.

 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien